Synskärpa i trafiken

Enligt en undersökning gjord i samarbete mellan optiker och Bilprovningen i Sverige uppskattas att ca 1,3 miljoner Svenska bilister kör med trafikfarlig syn – många av dem ser så dåligt att de ej skulle uppfylla synkraven för att ta körkort om de skulle göra det idag.

I dagsläget är det bara yrkeschaufförer som kör tung trafik som regelbundet behöver följa upp att de uppfyller de synkrav som behövs för att behålla sin behörighet. Inte ens taxichaufförer har regelbundna synkontroller som krav, även om vissa arbetsgivare har tagit initativ till en ”syncertifiering” av sina anställda på olika orter i Sverige.

Så många som 9 av 10 bilister tycker att det skulle vara en självklarhet med en synkontroll med regelbundna intervaller även gällande körkort för vanlig personbil – alla vill väl veta att deras medtrafikanter ser så bra som möjligt. Det är dock inte alla som kontrollerar sin syn regelbundet.

Som optiker brukar vi rekommendera en synundersökning ungefär vartannat år, oavsett om man själv upplever någon förändring eller ej, då försämring av synskärpan kan gå långsamt, varpå man vänjer sig vid att ”det är ju såhär jag ser”.

Även en minimal förändring kan göra stor skillnad på hur skarpt och hur tidigt man faktiskt ser t ex skyltar, vilt och annat som kan dyka upp i trafiken. Störst skillnad brukar man märka vid mörkerkörning eller vid andra tillfällen där sikten är nedsatt.

Det finns även andra sätt att förbättra synskärpan i trafiken – glas behandlade med antireflexbehandling tar bort mycket onödigt blänk, framförallt vid mörkerkörning, och det finns filterglas som är specifikt framtagna för att minska bländning från moderna billyktors LED-ljus.

Mer information angående synen i trafiken går att hitta på Bilprovningens hemsida, eller i gruppen ”Trafiksäker Syn” på Facebook; ett samarbete mellan Optikbranschen och NTF med filmer, artiklar och annat material angående vad man som privatperson kan göra för att öka säkerheten i trafiken.

Om du tycker du ser ”sådär” när du sitter i bilen, nöj dig inte med det – boka en tid för en synundersökning så att vi kan se om vi kan göra dig lite säkrare i trafiken – både för din egen skull och för dina medtrafikanters.

Vi ses i trafiken!

Robert Ekelund, bilist och leg Optiker på Eye Do / Lyckeby Optik